Bakan Sayan, bu durum üzerine alınan kararları açıkladı. Öncelikle, Twitter’a reklam verilmesinin yasaklandığını ve bu yasağın gerçek ve tüzel kişiler tarafından yeni reklam verilmesini engellediğini söyledi. Bu yasağın yanı sıra, mevcut reklam sözleşmeleri de geçerliliğini yitirecek ve bu kapsamda para transferleri yapılamayacak.
Ayrıca, reklam yasağı uygulananlara verilen reklamların masrafları, Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu’na göre gider kabul edilmeyecek. Yani reklam yasağı alan hesaplar bu masrafları vergi avantajı olarak kullanamayacaklar.
Sosyal medya yasasında yer alan 4. Madde gereği, günlük erişimi 1 milyondan fazla olan sosyal medya platformları Türkçe hazırlanan istatiksel bilgileri içeren raporları 6 ayda bir BTK’ya vermek zorundalar. Ancak Twitter bu yükümlülüğü yerine getirmediği için BTK tarafından reklam verilmesi yasaklanmıştı.
Bakan Sayan, ayrıca Twitter’ın Türkiye’de temsilci belirlememesi durumunda, 3 ay içinde Twitter’ın bant genişliğinin daraltılmasının gündeme gelebileceğini de vurguladı. Bu durum, Twitter’a erişimin yavaşlatılmasını ve kullanıcıların platformu daha az etkin bir şekilde kullanmasını içerebilir.
Özetle, Twitter’ın Türkiye’deki yasal yükümlülükleri olan temsilci belirleme ve bildirme konusunda yeterli adımları atmaması nedeniyle, reklam verilmesi yasaklanmış ve temsilci belirleme konusunda belirlenen süre içinde adım atılmaması durumunda bant genişliğinin daraltılması gibi daha ciddi önlemler alınabileceği belirtilmiştir.